wtorek, 21 sierpnia 2012

Słodycze.

Aby zachować odpowiednią sylwetkę trzeba stosować odpowiednią dięte.  W tym może nam pomóc dieta cateringowa, która przygotuje dla nas posiłki. Jeżeli chcemy mieć zdrowe ciało, to powinniśmy odłożyć słodycze na wysoką półkę, ale co z lukrecją ? Lukrecja jest byliną z rodziny motylkowatych. Jej naturalnym środowiskiem jest Azja i Europa Południowa, hodowana jednak jest obok Hiszpanii i Włoch również w Polsce. Surowcem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, kosmetyce czy ziołolecznictwie, jest korzeń. Po wysuszeniu ma barwę żółtą, jest bezwonny i ma słodki smak. Słodycz lukrecja zawdzięcza – glicyryzynie. Jest to trójterpenoid około 50 razy słodszy niż sacharoza, a więc biały cukier. Z jej zdrowotnych właściwości czerpali już starożytni Egipcjanie, Rzymianie, Grecy czy Chińczycy. Wyciągi z lukrecji wykazują szeroki korzystny wpływ na organizm. Już w XVI wieku były stosowane w przypadku schorzeń układu oddechowego.Gotowe diety przewiduję różne możliwości zaspokojenia apetyty klienta. Z dieta cateringową nie ma się co martwić i zdrowe odżywianie.

1 komentarz:

  1. cateringowa nie cateringowa. ja w każdej jeśli chodzi o słodycze pozwalam sobie na jedno: lody i sorbety. bez dodatków nie maja kalorii, a zaspokajają pragnienie słodkiego. moim ulubionym jest truskawkowy z Grycana, ale jak potrzebuję orzeźwienia, to zawsze kupuję cytrynowy!

    OdpowiedzUsuń